40 jaar Amnesty Roosendaal
  • Home
  • Amnesty Roosendaal
    • Over Amnesty-groep Roosendaal
    • Goed Nieuws!
    • Activiteiten
    • Schrijfacties
  • Help mee
  • Aanmelden als vrijwilliger
  • Contact

Our Portfolio

schrijfmarathon Amnesty International in Roosendaal

Op woensdag 10 december 2014, de Dag van de Mensenrechten, kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie, door brieven te schrijven aan overheden en leiders van uiteenlopende landen. Ook in Roosendaal werden brieven geschreven in het voormalige klooster Mariadal. Eerder op de dag waren enkele klassen van het Kellebeek College en van het Norbertus College hen al voorgegaan. Ze stuurden brieven naar Rusland, China, Nigeria, Oezbekistan, Saudi-Arabië.

Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Succesvolle schrijfactie van vorig jaar

In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Ook in Nederland werden brieven geschreven. Op 160 verschillende plekken in Nederland werd geschreven voor de vrijlating van gewetensgevangenen.
Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. Zij voerde actie tegen huisuitzettingen en werd veroordeeld omdat ze een aanslag zou hebben beraamd, iets waar geen enkel bewijs voor was. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’
—————————————————————————————————————————————————-
Vader van Oezbeekse gevangene stuurt bedankbrief

201117_the_parents_of_erkin_musaev

‘Ergens ver weg zijn er mensen die zich het lot van mijn zoon aantrekken. Dat heeft ons diep geraakt.’ Dit schrijft de vader van Erkin Musaev uit Oezbekistan. Musaev werd ten onrechte tot twintig jaar cel veroordeeld op verdenking van spionage.

Erkin Musaev uit Oezbekistan werkte voor de Verenigde Naties toen hij in januari 2006 werd gearresteerd. Agenten van de veiligheidsdienst hadden een diskette met vertrouwelijke informatie in zijn bagage aangetroffen en beschuldigden hem van spionage. Volgens Musaev was de diskette door de agenten in zijn tas gestopt.

Hij bekende uiteindelijk, volgens zijn familie na langdurige marteling, en werd veroordeeld vanwege spionage voor een NAVO-lidstaat en misbruik van VN-fondsen. De door marteling afgedwongen bekentenis werd door de rechtbank als bewijs geaccepteerd. Tijdens Amnesty’s schrijfmarathon op 10 december 2014 is wereldwijd massaal geschreven voor Musaevs vrijlating. Hieraan is nog geen gehoor gegeven door de Oezbeekse autoriteiten. Amnesty roept hen op Musaev vrij te laten.

Lees hieronder de volledige brief van Aidzhan Musaev.
Beste Amnesty International en activisten!

Ik schrijf jullie om jullie te bedanken voor alle nobele zaken die jullie doen, zoals het steunen van mijn zoon Erkin Musaev en van ons. Het is moeilijk om onze gevoelens van dankbaarheid en waardering in woorden uit te drukken.

We zijn diep geraakt door het zien van de foto’s [die jullie voor de acties hebben genomen]. Ergens ver weg zijn er mensen die zich het lot van mijn zoon, die onterecht is veroordeeld, aantrekken. Dank voor al jullie inspanningen en voor alle brieven vol hoop en steun, die wij zo nodig hebben in deze moeilijke tijden.

Ik geloof dat jullie ‘nee’ zeggen tegen alle zaken die slecht en onrechtvaardig zijn in de wereld en dat jullie de wereld willen verbeteren.

Vriendelijke groeten,
Aidzhan Musaev – vader van Erkin Musaev
—————————————————————————————————————————————————-
De bedankbrief van Chelsea E.Manning

10923680_10152879407479961_6659269538274297637_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hieronder een foto-impressie op 10 december 2014 in Mariadal.
Ook een krantenartikel  van het weekblad de Bode.

krant bode

2a1a8a10a 9a
7a 6a 5a 4a 3a

Amnesty International

© Task Communicatie & Vormgeving    |    Disclaimer